KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Gürkan Kayabasoglu, burun ameliyatlarinda kullanilan kikirdaklar ile ilgili merak edilen detaylari açikladi.
Burun ameliyatlarinda geri dönüsüm
Kikirdaklar üzerinde yaptigi çalismayla, Türkiye’de en basarili bilimsel çalisma ödüllerinden birini almaya hak kazanan ve bu çalismasi dünyanin en saygin bilim dergilerinde yer alan KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Gürkan Kayabasoglu, “Geri dönüsüm, canlilarin ve hatta dünyanin gelecegi için oldukça önem arz eden bir konu. Kagitlari, camlari hatta plastik ürünleri korumak için geri dönüsüm yapildigini hepimiz biliyoruz. Bu çabalarin da tek amaci da dünyamizi korumak. Demek ki degerli tüm nesneleri korumanin yolu, onlari tekrar kullanima kazandirmaktan geçiyor. Biz cerrahlar da burun ameliyatlarinda elde ettigimiz kikirdak ve kemiklerin geri dönüsümünü sagliyoruz.” dedi.
Ham madde burnunuzda sakli
Doç. Dr. Gürkan Kayabasoglu, “Saglik veya estetik problemler nedeniyle bize basvuran hastalarimizin burun ameliyatlarinda kikirdak iskeletini yeniden insa ediyoruz. Bunu yaparken, hastalari hem saglikli hem de en dogal görünüme kavusturmak için kikirdak dokuya ihtiyaç duyuyoruz. Yani bir saglik sorunu olarak algilanan kikirdak ya da kemik egriliklerini, aslinda ameliyatlarimizda yeni bir burun yapmak için kullaniliyoruz.
Kullanilacak olan en ideal malzeme ise hastanin kendi vücuduna ait kikirdak dokudur. Eger, burun içinde kikirdak varsa, “septum” denilen orta bölümdeki kikirdak kullanilir. Burnunuzu yeniden insa ederken kullanilmasi gereken ham madde, aslinda yine kendi burnunuzda saklidir.
Septum’un yeterli olmadigi durumlarda ise, uygun hastalarda kulak ya da kaburgadan alinan kikirdaklar yeni burnun insasinda kullaniliyor. Özetle operasyonlarda vücudumuz kendi kikirdak fabrikamiz diyebiliriz.” açiklamasini yapti.
Burun ameliyatlarini bir insaat gibi düsünün
Kayabasoglu, “Insan vücudu çok titiz olmakla beraber, ayni zamanda acimasizdir da. Yabanci maddeleri içinde barindirmiyor, hatta kisinin kendi anne-babasindan, sevdiklerinden bile kikirdak almasina maalesef izin vermiyor. Örnek vermek gerekirse, böbrek hastalari ele alinabilir. Böbrek nakli için bekleyen onca insan, neden kolayca sevdiklerinden böbrek alamiyor? çünkü doku uyumu çok önemli. Burundaki kikirdaklar da bu yüzden çok önemli. Estetik burun ameliyatlarini da bir insaat gibi düsünebilirsiniz. Kendi ham maddelerinizi kullanmakla sinirli oldugunuz bir insaat. Yani aslinda malzeme neyse, ürün de o oluyor. O yüzden her burun ameliyati ayni basariya ulasamiyor.” sözlerini ifade etti.
Türk hekimleri dünyada öncü
Hatta bazen kendi vücudumuzdan çiksa bile,doku uyumsuzluk riski sifir olsa bile, burun kikirdaklarimiz yeni yerlerinde mutlu olmayabilirler. Yani beslenme sorunu yasayabilir ve küçülebilir, egrilebilir hatta yok bile olabilirler. Vücuttan çikarilan kikirdaklarin ameliyat sirasinda çesitli islemler görmesi (kesilmesi, tiraslanmasi, ezilmesi, parçalara ayrilmasi) ise canli kalma ihtimalini daha da azaltiyor. Ya benim burnumdaki kikirdaklar da ameliyattan sonra bir gün ölürse? diye düsünmüs olabilirsiniz. Fakat korkmayin, bu konuda ben de dahil olmak üzere bilim insanlari çok fazla sayida çalisma yapiyoruz. Türk hekimleri birçok konuda oldugu gibi, burun ameliyatlarinda da dünyada öncülük yapmakta. Bu konuda birçok çalisma yapildi, tabii ki her zaman daha fazlasina da ihtiyaç var. Artik hangi islemden geçirilen kikirdaklarin daha fazla sag kalma sansi oldugunu biliyoruz, böylece burun ameliyatlarinin hastalara sürpriz yasatma sansi daha da azaldi.” dedi.