10. Fransa

Fransa'da insanlar evlendiklerinde (özellikle de gençlerse), aileler ve arkadaslar yeni evlilerin evlerinin önünde toplanir, sarki söyleyerek ve bagirarak çanak çömlek çalarlarmis. Yeni evliler ise, disaridakilerin gitmesini saglamak için onlara yiyecek içecek sunar veya para verirlermis. Bazi abartili olaylarda, ziyaretçiler görmezden gelindigi zaman içeri girip damadi kaçirirlarmis. Daha sonra da damadi çok uzak bir yere, muhtemelen çiplak bir sekilde birakip giderlermis. Bu garip ve curcunali gelenek, orta çagda baslamis. Dul bir kadin çok erken evlenirse, komsular dügün gecesi toplanir ve ayni gelenegi uygularmis. Biraz tuhaf olsa da bu gelenek biraz da eglence amaçli.
9. Moritanya

Moritanya'da bir kiz ne kadar kilo alirsa o kadar güzel anlamina geliyor. Annelerin kizlarini yaz aylarinda kilo almalari için "sismanlama kampi"na yollamasinin sebebi de tam olarak bu. Bu gelenek "Leblouh" olarak biliniyor. Kizlar çok miktarda yemek yemek zorunda ve bazi durumlarda zorla yemek yedirildikleri de oluyor. Inanisa göre, Moritanya'li kizlar günde 16,000 kalori aliyor. Bu gelenek, kadinin ölçüleri ne kadar büyükse, erkegin kalbinde o kadar yer kapladigi inanisindan geliyor. Kadinin kilosu, esinin zenginliginin de bir göstergesi. Erkek ne kadar zengin olursa, maddi gücü o kadar kilolu bir kadina yetiyor.
8. Iskoçya

Bir Iskoç gelenegi olan "The Blackening" (Karalama), evliligin zorluklarinin anlasilmasi için dügünden hemen önce uygulaniyor. Gelin, damat veya her ikisi de, aileleri ve arkadaslari tarafindan igrenç herhangi bir seyle (yumurta, ölü balik, çürümüs yiyecekler, bozulmus süt, çamur vb.) islatiliyor. Bu halde ya bir agaca baglaniyorlar, ya da bir kamyonun arkasinda kasaba tur attiriliyorlar. Asil amaç ise onlari edebildiklerince rahatsiz etmek ve bunu olabildigince insanin taniklik etmesini saglamak. Inanca göre, çiftler bu kadar seyin üstesinden geldikten sonra, evliligin getirdigi her türlü sorunun üstesinden gelebilirler. Karalama gelenegi, hala Iskoçya'nin kuzeydogu taraflarinda uygulaniyor.
7. Çin

Çin'in Tujia'li insanlari arasinda uygulanan bir gelenek çesidi ise, bizim gelenek ve göreneklerimize çok benzer türde. Gelinlerin kendi dügünlerinde aglamasi gerekiyor. Yasli insanlar bunun, aile üyelerine gösterilen bir çesit sevgi ve minnet göstergesi oldugunu söylüyor. Gelin aglamadigindaysa davetliler, onun kötü yetistirilmis oldugunu düsünüyor. Gelinler, aglama provalarina dügününden aylar önce basliyor ve gecelerini sesli bir sekilde aglayarak geçiriyorlar. 10 gün geçtikten sonra gelinin annesi ve diger kadin akrabalar da bu uygulamaya katiliyor. Akan gözyaslari üzüntüyü degil, mutlulugu ve umudu sembolize ediyor. Bu gelenek Çin'de günümüzde o kadar da yaygin degil.
6. Borneo

Birçok dügün gelenegi Borneo, Tidong'lu insanlar tarafindan benimsenmis olsa da, belki de aralarindaki bu en garip gelenek, gelinin ve damadin tam 3 gün boyunca tuvalet ihtiyaçlarini gidermesini yasakliyor. Bu da demek oluyor ki gelin ve damat çislerini 3 gün üst üste tutmak zorundalar. Eger bu süre içerisinde tuvaleti kullanirlarsa, inanisa göre bu durum çiftin evliligine kötü sans getiriyor. Hatta ve hatta kisirliga ve çocuklarini genç yasta kaybetmelerine dahi neden olduguna inandiklari biliniyor. Dügün sonrasi dönemde çiftler, onlari minimum yiyecek ve içecekle besleyen kisiler tarafindan izleniyor. 3 gün sona erdigindeyse yeni evlilerin banyo yapmalarina ve normal hayatlarina dönmelerine izin veriliyor.
5. Çin/Mogolistan

Çin'de Daur'lu insanlar ve Mogolistan'in iç kesimlerinden olanlar, dügün tarihini seçerken benzersiz bir yöntem kullaniyorlar. Nisanli çift beraber bir biçagi tutup bebek civcivi öldürüyor ve daha sonra organlarini incelemek için parçaliyorlar. Eger zavalli civcivin cigerleri saglikliysa, çift dügün günlerini belirliyor ve planlamalara basliyor. Eger degilse, bu durum kötü sans olarak algilaniyor ve çift civciv öldürme olayini, saglikli bir tane bulana kadar tekrarliyor. Bu gelenegi barbarca buldugumuzu söylemeden edemeyecegiz.
4. Hindistan

Hindistan'in bazi kesimlerinde astrolojik uyumluluk, evlilik ve dügün merasiminde önemli rol oynuyor. Eger gelin "Mars tasiyan" olarak dogmussa, lanetli oldugu ve bunun kocasinin erken ölümüne sebep olacagi söyleniyor. Fakat bu lanetten kurtulmanin bir yolu var, muz agaciyla evlenmek! Agaç sonradan yok ediliyor ve lanet de böylece ortadan kaldirilmis oluyor. Ayrica bu uygulama daha sonralarda, kadin haklarini ihlal ettigi sebebiyle yasa disi olmus. Her seye ragmen bu gelenek hala uygulanmaya devam ediyor. Ünlü Bollywood yildizi Aishwarya Rai bile bu gelenegi uygulayanlardan.
3. Galler

17. yüzyilda Galler'de yasayanlar, benzersiz bir flörtlesme gelenegine sahiplerdi. Genç bir erkek bir odun parçasini aliyor ve gayet sasaali bir sekilde oyarak kasik haline getiriyordu. Sonra da yapmis oldugu tahtadan kasigi, askinin niyetinin göstergesi olarak hoslandigi kadina hediye ediyordu. Eger kadin hediyeyi kabul ederse, nisanlandiklari anlamina geliyordu. Bu ask kasigi ayrica damadin geline olan "seni hiç aç birakmayacagim" sözünün bir simgesi. Simdilerdeyse ask kasigi birçok yerden satin alinabiliyor. Dogum günü gibi özel günler için hediye olarak götürülüyor.
2. Maasailer

Maasailerin dügünleri içerisinde birçok gelenegi barindiriyor. Fakat en alisilmadik olaniysa, tükürme gelenegi. Evlilik her iki aile tarafindan onaylandiktan sonra, dügün tarihi aliniyor. Dügün günü geldiginde yaslilardan biri, gelinin evinin önüne geçit törenini isaretlemek adina agzindaki sütü tükürüyor. Gelin, geleneklere uygun olarak kabuk ve boncuklardan yapilmis kolyesini takiyor ve çok renkli giyiniyor. Kafasi tamamen kaziniyor ve kuzu yagiyla ovalaniyor. Daha sonra ise ilginçtir ki babasi, kizinin kafasina ve gögüslerine tükürüyor. Onlarin inancina göre tükürmek, gelinin evlilik hayatina iyi sans getiriyor.
1. Güney Hindistan

Iste size Tamil Brahmanlari tarafindan uygulanan bir sira disi dügün gelenegi daha. Birçok adet arasindan bir tanesi öne çikiyor. Damat evliligi tekrar düsünüyor ve papaz olmaya gidiyormus gibi yapiyor. Bu sirada diger aile üyeleri de onu gitmemesi ve dügünün yapilabilmesi için güya ikna etmeye çalisiyor. Nikahi kiyacak papaz da "damadin fikrini degistirme" tarafinda oluyor. En sonunda damat evlilige ikna oluyor, gelinin ailesini onu karsiliyor ve dügün basliyor.
Bonus: Fransiz Polinezyasi'nin Maquesas Adalari

Bir bonus madde daha ekleyelim dedik ve Marquesas adasi sakinlerinin sira disi gelenegini sizlerle paylasmak istedik. Dügün bittikten sonra gelinin akrabalari yan yana ve yüzüstü olacak sekilde yerde yatiyor. Daha sonra evli çift, onlar sanki birer haliymiscasina üzerine basarak yürüyor.