Dünyanin en büyük sualti müzesi Meksikanin Karayip Denizine uzanan sahilleriyle dikkat çeken sehri Cancun da yer aliyor. Su alti müzesi hakkinda bilgi verecek olursak müzenin adi ise Musa diyebiliriz. Denizin yüzeyindeki açiklara, 4 ile 10 metre arasinda ki derinliklere yaklasik olarak 450 gerçek boyutlara sahip insan figürlü heykel yerlestirildi. Müzenin kurucusu ise Ingiliz fotograf sanatçisi ve heykeltras Jason de Caires Taylor.
Sergiyi sadece dalgiçlarin seyredebilmesinin önüne geçmek için heykeller dört ile sekiz metre derinliklerde olan ayri galerilerde toplanmis. Müze iki ayri bölümden olusmakta ve dünyanin dört bir yanindan ziyaretçilerini beklemekte. Heykellerin toplam agirligi ise 200 tonu geçiyor, 420 metrekarelik çorak bir deniz yatagina yayilmakta. Bu özellikleriyle müzeler tarihinde ilk olma özelligi gösteriyor.
Müze Hakkinda Bilinmeyenler
Özel malzemeleri ile suyun altinda saklaniyor ve dogal hayata uyum saglayabiliyorlar. Yapay resim görevi de görmekteler. Heykeltras Taylor heykellerin suyun altinda saglam sekilde kalabilmesi için PH degeri nötr olan çimento kullanmis. Meksika su alti müzesi deniz altindaki canlilarin heykellerin üzerinde yasayabilmesi özelligiyle oldukça siradisi.
Canlilar yasadiklari heykellerin sekillerini zamanla oldukça fazla sekilde degistirmis. Heykeltras bu doga dostu müze çalismasinin yani sira ülkeye fazla sayida turist de çekmeyi basarmis. Müzenin baslangiç masraflarinin büyük kismi Meksika Cumhuriyeti tarafindan karsilanmis. Bölgenin gelismesini isteyen kisi ve kuruluslar da maddi destek saglayarak gönüllü olmuslar.
Dev Sualti Müzesinin Özellikleri
Müze dünyadaki ilk heykel müzesi olma özelligi tasiyor. 2009 yilinda 100 heykel ile ziyaretçilerini kabul etmeye baslamis. Arkeoloji müzesi alaninda deniz altinda kurulan ilk müze olma özelligi gösteriyor. 2013 yilinda ise 450 heykele tamamlanmis.
Müzenin su altinda kurulmasinin ana temasi dogal hayati korumak ve toplumun bilinçlenmesine katki saglamak olarak bildirilmis. Heykel müzesinde mercan olusumlari da oldukça fazla ve bu özelligiyle ziyaretçilerinin gözünü dolduruyor. Meksikaya yolu düsenler dalis yapmadan dönmüyor. Müzeye basta dalgiçlar olmak üzere yilda 750 bin ziyaretçi geliyor. Müzenin duvarlarinin olmayisi ziyaretçilerini hayran birakiyor.
Müzede Yapilan Degisiklikler ve Ülkemizdeki Müzeler
Ziyaretçiler okyanusa dalarak gerçek baliklar ve deniz canlilariyla zaman geçirme firsati buluyor. Müzenin kurulus amaci su alti canlilarinin yasam hassasiyetlerine dikkat çekmek olarak belirtilmis. Mercanlar va deniz canlilari zamanla farkli bir forma dönüsüyor. Müze 2010 Kasim ayinda su yüzeyinden 8 metre derine yerlestirilen ‘Sessiz Evrim’ adli çalismayla deniz altiyla en fazla bütünlesen heykel olmustur. Heykelin 4 metrelik 2. Galerisine snorkellerin dalisina izin veriliyor. Heykeltras eserlerinde bizim kusak 20 yil boyunca teknolojik, cografi bakimdan hizli degisime taniklik etti. Bu da bizde kaybetme duygusuna neden oldu. Bu çalismayla o anlari kaydetmek, yasatmak istedim diyor. Ülkemizde sualti müzesi Eskisehir ve Bodrumda da bulunuyor.