ÇOCUGUNUZUN DIKKATINI ÇEKIN
* Talimat verirken, tüm dikkatinin sizin üzerinizde oldugundan emin olun.
* Konusurken televizyonu, radyoyu, müzigi kapatin.
* Ismiyle seslenin.
* Küçük çocuklarin nazikçe elinden tutarak göz temasi kurmaya çalisin.
* Konusurken gözlerinin içine bakin.
* Anlasilir bir sekilde, bagirmadan konusun.
OLUMLU OLUN
Çocugunuza ne yapmamasi gerektigini söylemek yerine ne yapmasi gerektigini söyleyin. ‘Lütfen patatesini de ye’ demek ‘Patateslerinle oynamayi birak’ demekten daha etkilidir.
KURALLARI AÇIKÇA BELIRLEYIN
Kurallari açikça belirlemek tartisma yasanmasini engeller. Siz ve ailenizdeki diger bireyler için gerçekten önemli olan kurallara odaklanin; daha az önemli olanlarla vakit kaybetmeyin.
ÇOCUGUNUZU ÖVÜN
Çocugunuz bir görevi tamamladiginda veya iyi davrandiginda ne kadar memnun oldugunuzu söyleyin. Övgü, övülen davranisin hemen arkasindan gelmeli.
ÖDÜLLENDIRIN
Çocugunuzun bazi davranislarini degistirmek ve olumlu davranislari pekistirmek için ödül sisteminden yararlanin. Bu sistemde; çocugunuz her iyi davranisi için puan toplar ve belirli bir puana eristiginde istedigi ve önceden üzerinde anlasilmis bir ödül kazanabilir. Puanlari takip etmek için istediginiz herhangi bir seyi kullanabilirsiniz.
Örnegin; kavanozun içine her olumlu davranis için bir dügme atarak puanlarini takip edebilirsiniz. Anlasmanizi “anlasma kartlari” üzerine yazabilir ve bu kartlari buzdolabinin veya bir mutfak dolabinin üzerine asabilirsiniz. Böylece hem çocugunuz hem siz anlasmanin ne oldugunu hatirlarsiniz.
HUZUR PLANI
Evde ve ev disinda stresi, karsilikli gerginligi sonlandirmak için bazi düzenlemeler yapin. Eger çocugunuzla birlikte alisverise çikmak sizin için zorsa, alisverisi kendi basiniza huzur içinde yapabileceginiz bir zaman ayarlayin. Eger birlikte yapacaginiz araba yolculugu size korku dolu anlar yasatiyorsa, bunu molalarda farkli seyler yapabileceginiz iki ya da daha fazla kisa yolculuga bölmeye çalisin.
NASIL HISSETTIGINIZI AÇIKÇA SÖYLEYIN
Çocugu dogrudan elestirmek yerine (örn: “yaramazlik yapiyorsun!”), davranislarinin sizi nasil etkilediginden bahsedin. (örn: “bu davranisin beni gerçekten çok üzüyor.”)
TARTISMALARDAN KAÇININ
Açikça belirlenmis kurallar vardir. Bunlari siz de biliyorsunuz, çocugunuz da biliyor. Belirlenmis kurallar hakkinda çocugunuzla tartismaya girmeyin. Örnegin; çocugunuz baska bir çocugun oyuncagini aldiginda “.......lütfen dinozoru ..........’a geri ver. 3’e kadar sayacagim: bir ............ (5 saniye bekleyin) iki .............. (daha kuvvetli) ....... üç” deyin ve kararliliginizi çocuga hissettirip, gereksiz inatlasmalardan kaçinin.
SAKINLESMEK IÇIN MOLA VERIN
Öfkeliyken hiçbir sorunu çözemezsiniz. Çocugunuzla yasadiginiz kriz anlarinda karsilikli olarak inatlasmak ve güç savasina girmek yerine, iliskiye sakinlesinceye kadar ara verin.