Çocuklarin bebeklik döneminden itibaren demir içeren besinlerle beslenmesi çok önemlidir. Ancak küçük çocuklar her zaman demir içeren besinleri yemek istemeyebilir. Diyetisyen Nurdan Balakçi demir içeren gidalari ve çocuklara bunlari nasil yedirebilecegimiz anlatiyor, pratik bilgiler veriyor...
Emeklemekten yürümeye geçen ya da yeni yeni yürümeye baslayan çocuklar, yiyecekler konusunda fazlasiyla seçicidir. Kendisine uzatilan kasigin içindekilere karsi agzini simsiki kapatan, basini çevren hatta yemeyi reddedip aglama krizine grenler genellikle bu yas grubu çocuklardir.
Durum böyle olunca, onlari ihtiyaçlari dogrultusunda beslemek de zordur. Özellikle de demir içeren gidalarin tadini da zaten pek sevmedikleri için, en fazla demir eksikligi yen yürümeye baslayan çocuklarda gözlemlenir.
Diyetisyen Nurdan Balakçi, "Çaresiz degilsiniz" diyor ve küçük çocuklarin beslenmesi ile demir alimlarinin desteklenmesi konusunda ipuçlari veriyor.
DEMIR YETERLIGINI ÖLÇTÜRÜN
Demir eksikligi, ülkemizdeki 0-6 yas grubunun yarisinda gözlemleniyor. Bu çok yüksek bir oran ve ileriki yaslar için de bebeklikten itibaren tehdit olusturuyor. Aslinda bu eksikligin bazi belirtiler de var. Ailelerin bu konuda uyanik olmasi gerekiyor. Örnegin demir eksikligi çeken çocuklarin ten rengi soluktur. Eller ve ayaklari da genellikle soguk olur. Bir baska belirti çabuk yorulmalari... Kalp atislari normalden hizlidir ve kaslari da zayiftir. Bütün küçük çocuklar yiyecek olmayan seyler agzina götürebilir ama demir eksikligi çeken çocuklar hemen her sey agzina götürme egilimindedir. Bu belirtiler gözlemlemeye gerek de yok aslinda. 9-12 aylikken birinci ve yaklasik 15 aylikken ikinci kez çocuklarin demir yeterliligi ölçülebilir.
PEKI, KÜÇÜK ÇOCUKLAR NE KADAR DEMIR ALMALI?
Dünya Saglik Örgütü, iki yas alti her çocugun günde 12,5 mg demir almasi gerektigini söylüyor. Bu miktari alabilecekleri k tür yiyecek grubu var: Et ve özellikle deniz ürünleri ile sebzeler… Ancak et ve deniz ürünlerinden alinan demir vücutta daha çabuk isleme girdigi için, çocuk bu gidalari sevmiyorsa sebze türü gidalardan daha fazla yedirmek gerekir.
DEMIR ZENGINI 11 BESIN
Diyetisyen Nurdan Balakçi, “Küçük çocuklar demir içeren gidalarin tadini sevmeyebilir. O yüzden dönüsümlü olarak yedirmek gerekir’’ diyor ve demir zengini 11 gidayi siraliyor:
Demir içeren kahvaltilik gevrekler: Yetiskinler için olanlarini degil çocuklar için olanlari tercih edin.
Yulaf ezmesi: Üzerine tarçin ve kahverengi seker serpip kuru üzüm de eklerseniz daha lezzetli olacaktir.
Et: Küçük çocuklar et yemeyi sevmeyebilir. Eti sekilli olarak kesin. Kurabiye kaliplari isinize yarayacaktir. Tavuk nugget'lari et yemeyen çocuklar bile sever. Ancak asiri tuz ve doymus yag risk nedeniyle evde hazirlayin, hazir olanlari almayin. Hindi etini de deneyebilirsiniz.
Fistik ezmesi: Alerjisi yoksa krem fistik sürülmüs tam bugday ekmegi dilimleri de yaklasik 1 mg demir almasini saglar
Kabuklu yemisler: Fistik ve kaju fistigi dahil kabuklu yemislerin tamaminda demir, protein ve diger mineraller bulunur. Ancak küçük çocuklarin bogazina kaçma tehlikesine karsi asla bu tür kuruyemisleri çignemeyi ögrenmeden vermeyin.
Balik: Hem demir hem de protein kaynagidir. Kalp ve beyin sagligi için de gereklidir. Ekmek arasi olarak yedirebilirsiniz ancak kizartma yapmanizi önermiyoruz.
Bitter çikolata: Tam bir demir deposudur. Sütlü çikolataya aliskinsa, eritip fistik ezmesine de karistirabilirsiniz
Yumurta: Lop yumurtada 1 mg demir bulunur. Bütün halde yiyemiyorsa dilimleyip üzerine kekik, tuz ve limon serperek servis edebilirsiniz. Hatta ekmek arasi yumurtanin üzerine ketçap dökerek de yedirebilirsiniz.
Sebzeler: Sebze yememek tipik bir küçük çocuk davranisi... Bu sorunu asmak için iste size birkaç öneri: Sebzeleri smoothie olarak hazirlayabilirsiniz, püre haline de getirebilirsiniz, içine karistiracaginiz bir yemek kasigi bal da tat katacaktir.
Meyveler: Kuru üzüm, kayisi kurusu, kiraz, karpuz, kuru erk de demir zengini meyvelerdendir. Bunlari püre haline getirip buzdolabinda sevimli kaliplar içinde dondurup buzlu seker olarak verebilirsiniz veya yogurduna karistirabilirsiniz.