UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan, dünyanin en eski yerlesim yerlerinden Harran Ören Yeri'ndeki kazi alaninda, Orta Çag döneminden kalma, 9 asirlik, topraktan yapilma ve üzerinde bugün tibbin simgesi olan birbirine dolanmis iki yilanin bulundugu ilaç sisesi ortaya çikarildi
Harran Üniversitesi (HRÜ) Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Önal, Kültür ve Turizm Bakanligi'nin finansmani, yerel yönetimlerin de destegiyle tarihi ören yerindeki kazilarin, araliklarla 70 yildir sürdügünü hatirlatti.
Antik bulgulara göre, Harran’in, tarih boyunca önemli bir tip merkezi olarak kabul edildigine dikkati çeken Önal, geçen yil bin yillik miskçi dükkani bulunan bölgede, bu yil da tip bilimini ilgilendiren çok önemli bir bulguya rastladiklarini kaydetti.
Önal, kazilarda Orta Çag döneminden kalma 9 asirlik bir ilaç sisesi çikarildigini ifade ederek, "Sisenin bulundugu tabaka, milattan sonra 12. yüzyila aittir. O da Zengiler dönemine rast geliyor. Bu eser, günümüzden yaklasik 9 asir öncesine dayaniyor. Dolayisiyla burada ilaç üretildigi ve bu siselere konularak oradan satildigi sonucuna ulastik. Hem imalathanesi hem de satis yeri olmasi açisindan oldukça önemlidir." diye konustu.
15 santim boyundaki silindir gövdeli kabin dis yüzeyinin, birbirine dolanmis agizlari açik yilan kabartmalariyla süslü oldugunu vurgulayan Önal, yilanin, arkeolojide ölümsüzlügü temsil ettigini, bu figürün Selçuklular’daki sifahanelerin yani sira Misir ve Yunan sanatinda da sifa ve tibbin sembolü olarak kullanildigina dikkati çekti.
Kabin pismis topraktan yapildigini ifade eden Önal, kabin agzindaki küçük deligin de sivinin dökülmemesi için bir tipayla kapatildiginin tahmin edildigini söyledi.
Önal, Tunç Çagi’nda MÖ 3 binli yillarda Harran’in, bulundugu cografyaya tip hizmeti veren bir merkez oldugunu, tiptaki öneminin çivi yazili tabletlerde bile geçtigini dile getirerek, su ifadeleri kullandi:
"Harran, Tunç Çagi’ndan itibaren çevre illere dahi hizmet veren bir tip merkezi konumundadir. Emeviler Dönemi’nde Iskenderiye’den tip okulu Harran’a getirilmistir. Ibn-i Cübeyir, Harran’da iki hastanenin bulundugundan bahsediyor. Dolayisiyla ticaretin merkezi Harran, tipla ve bilimle de yakin iliskilidir. Bunun için buluntular, Harran’in Islam ve Türk eserleri olarak önemli bir merkez oldugunu gösteriyor. MS 8. yüzyilin ilk çeyreginde Tip Bölümü’nün, Emevi halifesi Ömer Bin Abdulaziz tarafindan Iskenderiye’den Harran’a getirildigi biliniyor. Ibn-i Seddad, Harran’da 4 okulun varligindan, Ibn-i Cübeyir de Harran’da 2 hastane oldugunu belirtiyor."
MÜZEDE SERGILENECEK
9 asirlik ilaç sisesi, Göbeklitepe’den çikarilan eserlerin de yer aldigi, "Türkiye’nin en büyük müzesi" unvanina sahip Sanliurfa Müze Kompleksi’nde sergilenmeye hazirlaniyor.
Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan Balikligöl Yerleskesi yanindaki 200 dönümlük alanda 2015’te ziyarete açilan müzede, 70 bini askin eser bulunuyor. Sanliurfa Müze Kompleksi’nde teshir edilen eserler, kronolojik düzende, ait olduklari döneme iliskin görsel canlandirmalarla ziyaretçilerin begenisine sunuluyor.