Ebeveynlerin aile içindeki davranislari, çocuklarin kisisel gelisimi üzerinde büyük rol oynuyor. Uzmanlara göre ‘baba’ figürü, çocugun ruh halinin sekillenmesinde oldukça önemli. Siddet gösteren bir baba, çocuklarinin da siddete egimli bir sekilde yetismesine neden olurken, gücünü sevgisi ile gösteren baba ise çocuklarinin sevgi dolu ve özgüvenli bireyler olarak yetismesini sagliyor. Klinik Psikolog Serkan Elçi, babanin ailedeki rolünü ve çocugun gelisimi üzerindeki önemini anlatti.
Çocugun ilk modeli: Anne ve baba
Çocugun hayatinda ilk örnek aldigi kisilerin anne ve babasi oldugunu söyleyen Elçi, çocugun ebeveynlerini taklit ettigini ve onlar gibi olmaya gayret gösterdigini ifade etti. Uzman Klinik Psikolog Serkan Elçi, sunlari söyledi:
“Evde sorunlar karsisinda siddete ugrayan bir anne varsa eger, erkek çocuk da sorun çözme yönteminin bu sekilde oldugunu ögrenir ve kendi kurmus oldugu ailesinde de benzer sekilde davranislar sergileyebilir. Kiz çocuk için ise erkekleri; güvenilmez, zarar verici bir cinsiyet olarak algilayabilir, temel güvenini yitirmesine neden olabilir. Babadan göremedigi sevgi ve sefkati farkli kisilerde arayabilir. Koruyan, kollayan, gücünü siddet ile gösteren degil de, sevgi ile perçinleyen bir babanin evlatlari da kendi kuracaklari yuvada benzerlerini gösterecektir. Bu da aslinda dünyanin daha yasanilabilir olmasinda biz ebeveynlerin rolünün ne kadar büyük oldugunu göstermektedir.”
‘Baba, dis dünya tanisikligi’
Bebegin dünyada bir baskasinin da oldugunu fark ettigi ilk kisinin “baba” oldugunu belirten Serkan Elçi, “Çogunlukla bu anne olarak bilinir fakat bebek kendisi ile annesini bir ‘bütün’ olarak görür. Dolayisiyla babanin aktif varligi, dis dünyaya karsi ilk tanismayi, haliyle dünyanin güvenilecek bir yer oldugunu ona gösterir. Diger insanlarin varligi, babadan almis oldugu sevgi, olumlu iletisim ve kosulsuz kabulle paraleldir” dedi.
Aile içinde tek iletisimi anne ile olan çocugun paylasmayi ögrenmekte güçlük çekecegini vurgulayan Serkan Elçi, “Kendisini anneden ayri bir birey olarak görmeye basladiginda, ilk paylasim baba ile birlikte anneyi paylasmaktir.
Freud’a göre cinsel kimligin gelisimi 6 yasa kadar tamamlanmaktadir. Bu yaslar içerisinde erkek çocugun babayi, anneyi elde etmek için rakip olarak gördügünü ifade eder. Fakat babaya olan sevgisi ve onu daha güçlü bir figür oldugunu düsünmesiyle birlikte ‘özdesim’ kurma baslar ve rekabet yerini hakikatle doldurur. Yine ayni kuram, anneden güveni, babadan güç ve kontrolü ögrendigini iddia eder. Bu kontrolün saglayacagi ilk figürün yani babanin tutarsiz davranislari, gelecekte kuracagi iliskileri de zedeleyecektir” seklinde konustu