Neden Düzenli Uyumaliyiz?
Kaliteli bir uyku sizlere canlilik katarken, güne enerjiyle baslayip verimliliginizi arttirarak, sosyal ve saglikli olmaniza katkida bulunmak için yeterlidir.
Yapilan çalismalar uykusuz kalanlarin, metabolizmalarinin daha yavas çalistigini ve uyumadiklari için geç saatlerde enerji içerigi yüksek yagli besin tüketimlerinin arttigini böylece kilo kazanimlarinin yüksek oldugunu göstermektedir. Ayrica aksam yemeginden sonra çikolata, kahve çay tüketimlerinizin yogun olmasi kafein aliminizi artirarak uykusuz kalmaniza neden olabilir. Yine yagli besin alimlarinin fazla olmasi, yogun alkol tüketimi de uyku veriminizi düsürmektedir. Bu nedenle beslenme uykuyu, uykuda beslenme düzeninizi etkileyebiliyor. Bu nedenle en geç yatmadan 2 saat önce triptofan içerigi yüksek süt veya yogurt ile meyve ara ögünü tüketerek daha dengeli bir uyku için zemin hazirlayabilirsiniz.
Uykusuzlugun Vücudumuza Etkileri
2001 yilinda yapilan bir çalismada günde 5 saatten az uyuyanlarda, daha fazla iç organ yaglanmasi ve hipertansiyon görülmektedir. Yine basla bir çalismada kronik uykusuzluk yasayanlarda obezitenin yani sira insülin direnci ve diyabet riskinin artis gösterdigi görülmektedir.
Uykusuzluk ayrica kendinizi mutsuz ve depresif hissetmeniz gibi duygusal problemlere de neden olur. Uyku, vücut sistemlerini yavaslatarak ve rahatlatarak, kalktigimizda kendimizi fiziksel olarak daha güçlü hissetmemizi saglar.
Uykunuzun kaç saat oldugunun yaninda kaliteli ve düzenli olusu da oldukça önemlidir. Her gece ayni saatte uyumak vücudunuza uyku saatinin geldigi sinyallerini verir. Her gün ayni saatte kalkmak da sizin rahat uyanmaniza yardimci olur. Uyku saatini yarim saatten fazla geciktirmeyin yada 2-3 saat sonra kalkmayin.