Bebeginiz dogdugunda mutlaka ilk 6 ay ek besin almadan anne sütü ile beslenmelidir ve 6. aydan sonra ek gidalar baslasa da 2 yasina kadar anne sütü almaya devam etmelidir. Çünkü çocugunuzun hayat boyu bagisikliklik sistemlerini destekleyen essiz bir besin kaynagidir.Bu nedenle süt kalitesini artirmak için beslenme aliskanliklarini degistirmeniz gerekir ve anne sütünü artirmak için bol bol su içmeniz gerekir.
Anne sütünün az geligini düsünüyorsaniz ya da dogum öncesinden önce süt kalitesini artirmak için neler yemeniz gerektigni merak ediyorsaniz asagidaki 15 yiyecegi beslenme programini mutlaka aliniz.
Somon baligi
Omega 3 ve mineraller bakimindan en zengin yiyeceklerden biri olan somon baligi, anne sütünün kalitesini artirmadan en etkili besinlerden biridir. Somon baligi, bebeginizin sinir sistemi üzerinde de oldukça faydalidir.
Öneri: Hamilelikte ve emzirme döneminde mevsim baliklarini tüketmelisiniz. Omega 3 yag asitleri yönünden zengin bir besin olan balik, bebegin beyin gelisimi için önemlidir.
Yulaf
Yulaf anne sütünü artiran etkili bir besindir. Ayni zamanda enerji veren ve stresi azaltan yulaf, yeni annelerin pozitif bir psikolojiye sahip olmalarinda da etkilidir. Bilimsel arastirmalar, yulafin süt üretiminde etkili olan prolaktin hormonunun salgilanmasina izin verdigini de ortaya koymaktadir.
Baklagiller
Nohut, mercimek, kuru fasulye, kuru börülce, misir, bezelye gibi demir bakimindan zengin olan baklagiller hem süt miktarini hem de süt kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Bu besinler annede ve bebekte gaz sorunlarina neden olabilecegi için haftada en fazla 3 kez tüketebilirsiniz.
Esmer pirinç
Esmer pirinç metabolizma güçlendirici ve anne sütünü artirici bir besindir. Ayni zamanda bebegin büyürken ihtiyaci olan kaloriyi saglikli bir sekilde karsilama görevi vardir. Esmer pirinç, annelerin kan sekeri düzeylerinin düzenlenmesinde de etkilidir.
Ögle ve aksam yemeklerinde esmer pirinç ile pilav, yogurt çorbasi hazirlayabilirsiniz.
Havuç
A vitamini, fitoöstrojen ve beta karoten yönünden zengin olan havuç süt üretimini destekleyen bir besindir. Özellikle dogum öncesinde ve dogumun ilk dönemlerinde yemeklerinizde, salatalarinizda havuca bol bol yer vermelisiniz. Dilerseniz taze havuç suyu sikarak içebilirsiniz. Havuç emzirme döneminde size enerji de verecektir.
Balkabagi
Havuç gibi betakaroten içeren balkabagi, süt artiran bir yiyecektir. Emzirme döneminde balkabagi çorbasi yapabilir, balkabagini buharda pisirerek et yemeklerinizin yaninda tüketebilir ya da balkabagi tatlisi hazirlayabilirsiniz.
Yumurta
Protein kaynagi yumurta, anne sütünü artirmak için zengin demir ve aminoasit içerigiyle günlük beslenme programinda yer almasi gereken bir besindir. Her sabah kahvaltida 1 adet haslanmis yumurta tüketebilir, haslanmis yumurtayi ögünlerinizde salatalariniza da ekleyebilirsiniz.
Kuruyemisler
Ceviz, badem, findik gibi kuruyemisler içerdikleri vitaminler, mineraller ve aminoasitler sayesinde süt üretimini destekleyerek, süt kalitesinin artmasina da yardimci olur. Böylece sütünüz bebeginiz için daha besleyici hale gelir. Her gün ara ögünlerinizde ceviz, badem ve findiktan olusan bir avuç karisik kuruyemis tüketebilirsiniz.
Kuru meyveler
Kuru incir, kuru hurma, kuru üzüm, kuru kayisi, kuru erik gibi kuru meyveler bol miktarda kalsiyum ve magnezyum içerirler ve anne sütünün artirilmasinda oldukça etkilidir. Özellikle faydalari bilimsel arastirmalarda da kanitlanmis olan kuru üzüm, hamilelik sonrasi yasanan demir eksikliginin giderilmesinde de oldukça etkilidir. Kuru meyvelerdeki seker oranina dikkat etmeli, asiriya kaçmamalisiniz. Her gün ara ögünlerinizde her meyveden 1’er adet tüketebilirsiniz.
Bulgur
Dogumdan sonra bulgur gibi tam tahilli karbonhidratlar tüketirseniz hem hamilelik despresyonu yasamazsiniz hem de enerji kazanirsiniz. Bebeginiz için daha kaliteli anne sütü vermek için bulgur pilavi, bulgur salatasi, bulgur köftesi gibi yemekler hazirlayabilirsiniz.
Not: Emzirme döneminde tam bugdayli makarna, tam bugday ekmegi tüketebilirsiniz.
Yesil yaprakli sebzeler
Yesil yaprakli sebzelerin içerigindeki fitoöstrojenler süt salgilamak için hormon üretirler. Haliyle emzirme döneminde ne kadar sebze yerseniz o kadar sütünüz olur. Ispanak, dereotu, pazi, marul, roka, maydanoz, semiz otu, karalahana gibi kalsiyum, demir ve A vitamini bakimindan zengin yesil yaprakli sebzeler anne sütünün miktarinin artirilmasini saglar. Bu sebzelerle salatalar hazirlayabilir, sebze yemekleri pisirebilirsiniz.
Peynir
Saglikli emzirmenin en önemli besinleri süt ürünleridir. B kompleks vitaminleri, D vitamini ve kalsiyum ihtiyacini karsilayan süt ürünlerini tükettiginiz takdirde sizin sütünüz de ayni özelliklere sahip olur. Bu sekilde beslenirseniz, bebeginizin kemik gelisimini de desteklemis olursunuz.
Portakal
Portakal anne sütünün kalitesini artirmada en etkili meyvelerden biridir. Emzirme döneminde her gün taze sikilmis portakal suyu içebilir, meyve tabaginizda portakala da yer verebilirsiniz. Portakal, içerigindeki asit nedeniyle hem kendiniz hem de bebeginiz için gaz problemlerine neden olabilecegi için günde 2 bardaktan daha fazla portakal suyu içmemelisiniz.
Emzirme döneminde mevsim meyvelerini tüketerek saglikli beslenmelisiniz.
Hindistan cevizi yagi
Hindistan cevizi yagi, anne sütünün üretilmesinde rol oynayan hormonlarin salgilanmasina yardimci olur. Günde 2 tatli kasigi kadar tüketilen hindistan cevizi yagi sayesinde anne sütü daha yagli ve besleyici olmaktadir. Salatalarinizda, pasta ve kurabiye hamurlarinda hindistan cevizi yagi kullanabilirsiniz.
Sarimsak
Annenin kaybettigi vitamin ve minerallerin kazanilmasini da saglayan sarimsak, korkuldugu gibi bebegin süt emme istegini azaltan bir besin degildir. Sarimsak bebegin süt emme süresini ve annedeki süt miktarini artirir. Sarimsagi yemeklerinize ilave edebilir ve pismis olarak tüketebilirsiniz.
Emzirme döneminde süt üretimini artirmak ve enerjiyi yüksek tutmak için her gün 2 bardak inek sütü ve ara ögünlerinizde taze sikilmis meyve sulari tüketmelisiniz. Anne sütünün büyük bir çogunlugunu su olusturdugu için günde 3 litre su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.