Beyninizi dogru kullanin
Önemli kararlarinizi açik havada yürürken alin, yabanci dil ögrenmeye çalisin, güzel bir fotografa bakin, odanizin camini açarak kendinize oksijen ismarlayin... Iste beyninizi daha iyi çalistirmanin yollari...
AÇIK HAVADA DÜSÜNÜN
1- Beyin açik havadayken ve ayaktayken daha iyi çalisir. Insan beyninin ayaktayken yaklasik yüzde 10 daha fazla çalistigi düsünülmektedir. Önemli kararlarinizi alirken kapali alandaysaniz, “bir disari çikmayi” deneyebilirsiniz.
2 - Yürürken kollari sallamak beynin performansini olumlu etkiliyor. Önemli kararlarinizi açik havada, kollarinizi saga sola sallayarak yürürken almayi denemelisiniz?
3- Yabanci bir dil ögrenme beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabanci ya da yerli yeni kelime ögrenip, kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz. Alisveris listesi veya telefon numaralarini ezberlemeyi deneyebilirsiniz.
4- Zihinsel jimnastik /antrenman yapin. Bunun için çesitli bulmacalari çözebilirsiniz. Satranç gibi akil oyunlari oynayin. Yatkinsaniz, meditasyon, yoga gibi zihni dinginlestiren teknikler üzerinde çalisin.
RUTINDEN KURTULUN
1 - Rutin olarak tekrar ettiginiz davranislardan vazgeçin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanizi diger elinizle tasiyin, evinize baska bir yoldan gidin. En azindan bir günlügüne televizyon kumandasini sik kullanmadiginiz elinizde tutun.
2 - Entelektüel zevklerinizi gelistirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyis antolojisinden birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin!
3 - Her gün güzel bir resme veya fotografa bakmaya çalisin. Estetik alginiz, gördügünüz estetik seyler kadar gelisir.
4 - Sevdiginiz bir müzigi bir süre gözleriniz kapali dinleyin. Beyin otoriteleri tarafindan klâsik müzigin zekâya 7 puan ekleyebildigi iddia edilmektedir.
5 - Günde aklinizdan 60 bin ile 80 bin arasi düsünce geçer. Bu düsünceler ne hakkindaysa, hayatiniz da ona göre sekillenir. Unutmayin, kafanizda en çok neyi düsünürseniz, hayatinizda da onu çogaltirsiniz.
6 - Bir konu hakkinda düsünürken, nasil düsündügünüzü de gözlemleyin. Düsünmek üzerine düsünmek, beyin ve düsünce kapasitesini artirir.
KALITELI BEYIN IÇIN UYKU
1 - Iyi bir uyku kaliteli bir beyin için sarttir. Çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein‘in günlük 10 saatten fazla uyudugu biliniyor. 24 saati geçen uykusuzluk beyinde sarhosluga benzer bir etki yapar.
2 - Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz agirlik olarak vücudumuzun yüzde 2’sini olusturdugu halde, vücuda gelen oksijenin yüzde 25’ini tüketir. Oksijensiz kaldigimizda ölümü gerçeklesen ilk organimiz beyindir. Odanizin penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ismarlayin.
3 - Farkli düsünme tarzlari beyninizi gelistirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farkli düsünen insanlarla konusun.
4 - Kullanilmayan organ körelir. Sürekli televizyon seyrederek beyninizi “düsük viteste çalistirmayin.
5 - Beynin en tehlikeli yani “ters çaba” kuralina göre çalistigi anlardir. Basiniza gelmesinden en çok korktugunuz seye odaklanirsaniz, korktugunuzu basiniza getirir! Buna ters çaba kurali denir. Beyin odaklanilan hedef olumsuz olsa bile, bunu gerçeklestirmek için çalisir. Topluluk önünde konusma yaparken “acaba heyecanlanir miyim?” diye düsünürseniz, heyecanlanirsiniz.
6 - Beyni yoran monotonluktur. Hayatinizi ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neselendirirsiniz.
SIHIRLI SAYI KURALI
1 - Beyin kisa süreli hafizada bes ile yedi arasindaki bilgiyi isleyebilir. Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna “sihirli sayi” kurali denir. Bu kural asilip asiri bilgi yüklenmesi durumunda beynimiz “servis disi” olur. Hayatinizin en büyük kararlarini alirken “kafadan “ degil, tipki bes haneli iki rakam grubunu çarparken yaptiginiz gibi, bir kâgit üzerine yazarak ne yapacaginizi hesaplayin.
2 - Saglam kafa saglam vücutta bulunur. Fiziksel zindelik, zihinsel zindelik getirir. Uzun süre hareketsiz kalmak, zihni de hareketsizlestirir. Spor yapmaya, fazla kilolarinizdan kurtulmaya özen gösterin. Yeterince su için. Çünkü, insan beyninin yüzde 78’i su ile kaplidir.
3 - Ders çalisirken ilk ögrenilenler, son ögrenilenler, sik tekrarlananlar ve ilginç bulunanlar en çok akilda kalanlardir. Dersleri kisa aralar vererek çalismak akillica bir harekettir.
4 - Bu hafta kafanizi nasil daha iyi çalistirabileceginiz üzerine daha fazla düsünün. Unutmayin, beynimizi daha iyi çalistirmak için kullanacagimiz organ yine beynimiz! “Aklinizi “basiniza” toplayin ve kullanin!