Sonbaharda Tüketilmesi Gereken 10 Besin
Armut, bal kabagi, Brüksel lahanasi, turp, karnabahar, nar, ceviz ve findik… Tüm bu besinleri; metabolizmayi sonbahara hazirlamak, mevsim geçislerinde hastalanmamak ve sonbahar depresyonundan korunmak için sofralardan eksik etmemek gerekir .
Elma: Kalbe yararli flavonoidler ve antioksidan ögeler içerir. Asil vitamin kabugunda bulundugundan iyi yikanmis bir sekilde kabuguyla tüketilmelidir.
Ayva: Kabizligi önler. Bronsit ve öksürüge de iyi gelir; çekirdekleri kaynatilip içildiginde gögsü yumusatir. Ayva çiçegi ile bal karistirilip macun halinde tüketilirse bas agrisina iyi gelir. Ayva, damar sertligi ve karaciger sagligi için de faydalidir; tansiyonu düsürür, safrayi düzene sokar. Sonbahar depresyonundan korunmak için de sakinlestiren yapraklarinin çayi içilebilir.
Balik:Ekim ayi palamut, kasim da lüfer zamanidir. Haftada 2-3 defa mutlaka tüketilmelidir. Baligin içerigindeki omega-3, fosfor basta olmak üzere vitamin ve mineraller hamilelikte anne karnindaki bebegin gelisimi için, çocukluk çaginda beyin gelisimi, yetiskin ve yaslilarda göz, zihin, karaciger, kalp ve damar sagligi üzerinde oldukça önemli role sahiptir.
Bal kabagi: Vitamin, mineral, diyet lifi, omega-3 ve antioksidan kaynagi olan bal kabagi cilde iyi gelir. Betakaroten içeren bal kabagi, akciger, kolon, mesane, serviks, meme ve cilt kanserlerine yakalanma riskini azaltmakta, kalp hastaliklarina karsi da korumaktadir.
Brüksel lahanasi: Iyi bir demir kaynagidir. Kanser basta olmak üzere hastaliklara karsi vücudun dogal savunma sisteminin aktivitesini artirir. Tam bir saglik deposu olan bu sebzeyi 7 dakika buharda pisirip, tükettiginizde maksimum fayda saglayacaktir.
Turp: Kökü iyi bir C vitamini kaynagi iken, yapraklarinda fazla miktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Metal ile temas ettirmeden seramik biçak ya da cam rende ile zeytinyagli salatalarda kullanilabilir. Kani temizler, gut hastaligina karsi korur. Bagirsaklari temizler, cilde tazelik verir, saçlarin saglikli olmasini saglar. Kabizligi giderir, stresi azaltir.
Nar: Vücutta damar sagligini, özellikle de kalbi korur. Damar tikanikliklarina iyi gelen nar, tansiyon düsürücüdür. Narda 10 bardak yesil çaya ve 4 bardak kizilcik suyuna esdeger antioksidan madde bulunur. Dogal bir antioksidan olarak anti-tümör özelligi vardir.
Taze ceviz ve findik: Çok iyi bir enerji kaynagidir, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunlugunu giderir. Kolesterolü düsürür, düzenli olarak her gün bir avuç tüketilmesi kalp krizi geçirme riskini azaltmaktadir.
Armut: Bagirsak sagligi için çok faydalidir. Firinlama veya haslama yöntemi ile bir tatli haline getirilip, tüketilebilir.
Armut Tatlisi (4 kisilik)
Malzemeler: 4 adet büyük boy armut, 2 su bardagi toz tatlandirici, 4 adet tüm ceviz, 2 adet karanfil, kaymak
Yapilisi: Kabuklari soyulmadan armutlarin sap kisimlari kesilir. Içleri dibi delinmeyecek sekilde oyulur. Tencereye oturtulan armutlarin içlerine toz tatlandirici doldurur, geri kalan ise üzerlerine serpilir. Armutlarin üzeri kapanacak sekilde su koyulup, karanfiller ilave edilir. Armutlar yumusayana kadar sapli kisimlari ile birlikte kaynatilir. Pistikten sonra servis tabagina alinarak üzerlerine ceviz ilave edilir. Her birinin üzerine kaymak ya da 1 tepeleme tatli kasigi vanilyali dondurma koyulup, sapli kisimlari sapka gibi oturtulur. Soguk servis edilir.