Icatlariyla ABD'nin prestijli dergilerinden Forbes'un "30 Yas Alti Bilim Insani" listesine girmeyi basaran Dagdeviren, bunun yani sira, MIT (Massachusetts Institute of Technology) yayini Technology Review'in her yil açikladigi '35 yas alti Mucitler Listesi'ne de adini yazdirmayi basardi.
28 yasindayken dedesini kalp yetmezliginden kaybeden ve kendisini bilime adayarak yaptigi icatlar ile dikkat çeken Dr. Dagdeviren, Sivas Kongresi'nin 100'üncü yili nedeniyle memleketi Sivas'in Imranli ilçesine geldi. Dagdeviren, Imranli Belediyesi ve Ilçe Milli Egitim Müdürlügü tarafindan düzenlenen konferansa katildi. Imranli Çok Programli Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen programa Belediye Baskani Murat Açil, Ilçe Milli Egitim Müdürü Safak Turan, okul müdürleri, ögrenciler ve ilçede ögrenim gören üniversite ögrencileri ile vatandaslar yogun ilgi gösterdi. Dr. Canan Dagdeviren, basari hikayesini ve icatlarindaki ilham kaynagini hemserileriyle paylasti.

Hayata geçirdigi proje ile farkli bilim dallarini bulusturduklarini belirten Dr. Canan Dagdeviren, "Ben bitmeyen kalp piliyle ilgili çalismalar yaptigim dönemde birden aklima Asik Veysel geldi. Asik Veysel, 'Ben ölümlü dünyada hakikati gördüm' diyor. Aslinda benim için de gerçekten öyle olmustu. Fizik, kimya, matematik, biyoloji, elektrik-elektronik ve tip gibi farkli bilimleri ortada birlestirip degisik bir proje hayal ettim. Bu proje aslinda gerçekti. Kimsenin düsünmedigi bir seydi. Ama sonradan hakikate dönüstü ve ben o hakikati elimde tutabildim. Yine Asik Veysel, 'Ben gidersem sazim sen kal bu dünyada' diyor. Benim de bir cimbizim var. Biz onu tutmak için kullaniyoruz. Mesela ben de bu dünyadan gittigimde projelerim kalacak. O cimbiz kalacak. Asik Veysel'in sazi varmis, benim sazim da cimbizim. Mesela benim türkülerim de patentler. Yaptigim turneler, böyle konferanslar." dedi.
Kalp yetmezligi nedeniyle hayatini kaybeden dedesinden esinlenerek, bu hastalik için bitmeyen pil yapmaya karar verdigini belirten Dr. Dagdeviren, "Onu arastirirken bana yardimi dokunabilecek kisileri arastirdim. Uzak Dogu, Asya, Amerika'ya baktim. En sonunda da çalismak istedigim hocanin Amerika'nin ortasindaki Illinois Üniversitesi'nde oldugunu ögrendim. Fulbright basvurumun asil nedeni de finansal olarak özgür olmakti. Çünkü kendi istedigim projede çalismak istiyordum. Yoksa hocalar size bir proje veriyordu. Biz de ona göre çalismak zorunda kaliyorduk. Tam Fulbright bursuna basvuracakken o sene çok güzel bir sey oldu. Fulbright, o yil doktora bursu vermeye basladi. Master derecemi bitirdikten sonra Fulbright doktora bursuna basvurdum ve kendi alanimda ilk sirada kazandim." diye konustu.

MEME KANSERI IÇIN, 'ELEKTRONIK SÜTYEN'
Genelde bilim insanlarinin hep dogadan esinlendigini hatirlatan Dr. Canan Dagdeviren, "Benim yaptigim projeler, genelde aile fertlerim veya yakin arkadaslarimin hastaliklarindan esinlenerek yapilmis projelerdir. Su an üzerinde çalistigimiz bir diger projemiz olan elektronik sütyeni, önümüzdeki yilin basinda tamamlayacagimizi düsünüyorum. 5 yil önce teyzemi 50 yasindayken, meme kanserinden kaybettik. Ona söz vermistim. Meme kanserinde erken teshis yapabilen bir platform yapiyoruz. Hasta olmamiza da gerek yok. Bilgi alabilmemiz açisindan da bu proje çok önemli. Vücutla uyumlu, ince, kivrimli, esnek ve hassas bir teknolojiyi iç çamasirimizin, vücudumuzun ve iç organlarimizin bir parçasi haline getiriyoruz." dedi.
Programin sonunda Ilçe Milli Egitim Müdürü Safak Turan tarafindan Dr. Canan Dagdeviren'e, günün anlam ve önemine binaen Imranli ilçe girisinin kisin çekilmis fotografinin yer aldigi tablo hediye edildi.