Kiz çocugu ile anne arasindaki iliski nasil olmali?
Kimi kiz çocugu annesine daha düskünken kimi kiz çocuklari ise annesine tavir alacak kadar babasina düskündürler. Peki, bu durumda anne ne yapmali? Çocugunun bu davranislarini kisisellestirmeli mi yoksa geçici bir süreç oldugunu bilerek, sabir mi göstermeli?
KIZ ÇOCUGU ANNESINE KIRICI DAVRANABILIR!
Kiz çocugun anne ile çatismasi 3-6 yas arasini kapsayan oidipal döneme dayanir. Kiz çocugun anneye olan baglilik ve yakinligi yerini babaya karsi yakinlasmaya birakir çünkü anne onun için artik rakiptir. Bu dönemde anneye karsi kirici davranislar ortaya çikabilir.
Bu dönem çocugun cinsel kimliginin saglikli gelisimi için çok önemlidir. Anne çocugun davranislarini kisisellestirmez ve rekabete katilmazsa kiz çocuk ile iyi bir iliski olusur. Anneyi taklit ederek babaya yakinlasmaya çalisir. Rol model annedir. Birlikte yapilan aktiviteler saglikli gelisim saglar.
Iliskinin saglikli kurulmasini etkileyen en önemli faktör asiri baskin, mükemmeliyetçi, beklentileri yüksek anneler... Her seyin en iyi sekilde, kendi kurallarina uygun yapilmasini isterler. Aksi takdirde yaptigi tenkitlerle çocugun ezilmesine neden olur. Çocugun kendisini ifade etmesine izin vermez.
Sonuçta kiz çocuk ya pasif, hata yapmaktan korkan, içe kapanik bir kisilik gelistirir ya da talepkar, inatçi, ben merkezci davranislar içine girer. Anneye karsi kendisini ispat çabasi içinde, negativist tutumlar ortaya çikar. Sürekli karsi koyucu davranislarda bulunur. Bu durum ergenlik döneminin daha zor geçmesine neden olur.