SAGLIKLI BESLENME
Saglikli beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.Vücudumuzu olusturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalismasi için besin ögelerinden yani yaglar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almaliyiz. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyaci vardir. Tek tarafli beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlistir. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almis oluruz.
Karbonhidratlar:Alt grupta yer alan ve siklikla tüketilmesi gereken gidalardir. Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahillardir.
Mineraller: Saglikli yasam için gereklidir. Mineraller (kalsiyum, bakir, iyot, demir, çinko vb.) sebze ve meyvelerde bulunur, hücre korunmasi ve saglikli dis, kemik, cilt yapisi için önemlidir. Mineraller ayrica kalp ritmi, kan basinci, vücuttaki sivi dengesi gibi daha birçok düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar.

Proteinler: Vücudun en etkili kalori yakici bölümü olan kas dokusunu güçlendirmek açisindan çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadir.
.jpg)
Yag-seker: Yag ve seker, çok az tüketilmesi gereken gidalardir fakat A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri tasima görevi yaptiklarindan dolayi sagligimiz için yenilmesi de çok önemlidir. Sivi ve kati yaglar, seker ve tatlilar bu grupta yer alir.
Yemek yeme aliskanligimiz zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir. Sagliksiz beslenme düsünme ve kavrama yeteneginin azalmasina ve hafiza kayiplarina neden olur. Günde 8 saat uyudugunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, hafiza ve düsüncenizde azalma görüyorsaniz mutlaka yemek yeme aliskanliginizi gözden geçirin ve asagidaki önerilerimize bir göz atin.