Çocuk Hastaliklari > Pisik
Pisik genellikle alt bezinin bebeginizin tenine temas ettigi noktada hafif kabartili bir kizariklik biçiminde ortaya çikar. Kötülestigi zaman kizartili küçük sislikler, içi su dolu kabarciklar ve buna benzer biçimde bebege aci veren deri degisiklikleri görülebilir.
Eger pisik infekte olursa bu deri döküntüleri parlak kirmizi bir renk alabilir ve genisleyebilir. Küçük kirmizi döküntüler bezin temas alaninin disinda çikarak yayilabilir.
Pisigin Nedenleri
Pisik, Bebegin hassas derisinin beze sürtünmesiyle tahris olmasi sonucunda olusur. Bu tahrisin nedeni alt bezinin küçük gelmesi, çok siki baglanmis olmasi ya da gerekli siklikta degistirilmemesidir. Çocuk bezi üzerinde uzun süre birakilan plastik donlar sicak ve nemli bir ortam yaratarak bakterinin gelisimini kolaylastirir. Bu durumda pisik "infekte" olur. Eger pisik infekte olmussa bu genellikle bir mantar enfeksiyonudur ve buna neden olan da genellikle Candida adiyla bilinen bir mantardir. Böyle bir durumda ayni zamanda deriyi etkileyen baska mikroplar da (bakteriler) olabilir. Enfeksiyon pisigin tedavisini çok güç bir hale getirebilir.
Eger kumas alt bezi kullaniyorsaniz bu bezleri temizlemek için kullandiginiz sabun ve temizleyiciler de tahrise neden olabilir. Ayni zamanda kullanip atilan tipte hazir alt bezlerinin bazi veya bebeginizin altini temizlemek için kullandiginiz hazir "islak bez" ler de tahrise neden olabilir.
Pisik Nasil Önlenir?
Pisigi önlemenin ve tedavi etmenin temel kurali alt bezinin kapladigi alanin temiz, kuru ve serin tutulmasidir. Bu amaç bebegin alt bezi siklikla degistirilmeli ve olabildigince alti açik tutulmaya özen gösterilmelidir. Böylece bebegin teni hava aldikça koruyacaktir. Uyku sirasinda bebegin altini kumas bezle baglamak geçerli bir yöntemdir. Bu durumda bebegin alti uykuya daldiktan hemen sonra kontrol edilmeli ve islaksa hemen degistirilmelidir. Bu kontrolün bebegin uykuya dalmasindan hemen sonra yapilmasinin nedeni bebeklerin idrarlarini genellikle bu arada yapmalaridir.
Bebeginizde pisik olusumunu önlemek veya ortaya çikmis bir pisigi tedavi etmek için asagidaki yöntemleri deneyin. Eger sonuç alamazsaniz doktorunuzla konusun. Doktorunuz size kisa bir süre için kortizonlu bir preparat önerebilir. Ancak borik tinkür içeren herhangi bir bilesigi doktorunuz özel olarak önermedigi sürece kullanmamalisiniz, bu bebeginizin cildine zarar verebilir.
Pisigi Önlemek Ve Tedavi Etmek Için Ipuçlari:
Bebeginizin alt bezini saat basi kontrol edin ve islandigi zaman hemen degistirin.
Alt bezi degisiminde bebeginizin altini dikkatle temizlemelisiniz. Bu temizligi yaparken ilik, çok hafif sabunlu veya duru su kullanabilirsiniz.
Bebeginize yeni alt bezi baglamadan önce altinin iyice kurulugundan emin olmalisiniz.
Bebeginizin cildini nemden korumak için çinko asit içeren kremler, A ve D vitamini içeren kremler veya vazelin kullanabilirsiniz.
Alt bezinin üzerine sentetik malzemeden yapilmis giysiler giydirmeyin.
Eger pisik devam ediyorsa kullandiginiz alt bezinin tipini, alt temizliginde kullandiginiz "islak" mendilleri veya sabunu degistirmelisiniz.
Eger kumas alt bezi kullaniyorsaniz bu bezleri yikadiktan sonra kimyasal maddelerden ve mikroplardan arindirmak için en az 15 dakika süreyle kaynatmalisiniz.
Eger Bebeginizde Asagidaki Belirtileri Gözlemlerseniz;
Pisik bebek henüz 6 haftalik iken ortaya çikarsa,
Içi su dolu kabarciklar ve küçük yaralar olusmussa,
Bebeginizin atesi varsa,
Bebeginiz kilo kaybediyor veya her zamanki kadar yemiyorsa,
Içi su veya cerahat dolu büyükçe kabartilar meydana çikmaya baslamissa,
Kirmizi döküntüler kollara yüze veya saçli deriye dogru yayiliyorsa,
Yukaridaki tedavi önlemlerini bir haftadir uyguladiginiz halde durumda herhangi bir düzelme görülmüyorsa
HEMEN DOKTORUNUZA BASVURUN
Sicak havada sunlari unutmayin!
Bebeginizi hiçbir zaman, hele de yazin arabanin içinde yalniz birakmayin.
Çok sicak günlerde, küçük bebekler için ev en iyi ortamdir.
Sicak pisiginden kaçinmak için bebeginizi sicak havalarda asiri giydirmeyin. (Direk günes altinda degilseniz) bir atlet ve çocuk bezi ihtiyaciniz olan giysilerdir.
Sentetik kumas ve nefes almayan plastik donlardan uzak durunuz.
Sik sik alinan serinleme banyolari bebeginizi rahatlatabilir. Bebeginizi banyoda veya su havuzunda hiçbir zaman yalniz birakmayiniz.
Kenarlikli çocuk arabalari ve pusetler havasiz olabilir bu nedenle hava sirkülasyonunu saglamak için kenarlarini açmak gerekebilir.
Bebeginizin derisi özellikle hassas olup disariya çikildiginda kizgin günesten korunmak için bir koruyucunuz olmalidir. Genis çerçeveli bir sapka yaninda gevsek bir pamuklu giysi önerilebilir.
Bebeginizin günes koruyucusuna ihtiyaç duyacagi zamanlar olacaktir fakat büyüklerin günes koruyuculari bebeklerin nazik ve emici derileri için çok güçlüdür.
Sabahlari erken saatlerde ve aksamüstü günesin çok etkili olmadigi zamanlarda bebekle günese çikilabilir. Bebeginizi gölgede veya bir semsiye altinda tutmak en iyisidir fakat gene de bebekler yansiyan günese maruz kalabilirler.