Nezle Hastaligi Nedir?
Oldukça sik yasanan bir hastalik olan nezle, buruna yerlesen virüs enfeksiyonunun neden oldugu bir hastaliktir. Soguk alginligi olarak da adlandirilan nezle, ayrica sinüsleri, kulaklari ve brons tüplerini de etkilemektedir. Nezleye birçok virüs türü neden olabilir, ancak bilinen en sik nedeni rhinovirüslerdir.
Nezlenin belirtileri genelde hapsirma, burun tikanikligi, geniz akintisi, bogaz agrisi, öksürük, ses kisikligidir. Bas agrisi, ates, titreme gibi hafif belirtilerinden daha agir geçen nezle durumunda genel olarak kisi kendini iyi hissetmemektedir.
Nezle ortalama bir hafta sürer. Hafif olan nezle 2 veya 3 gün sürebilir, ancak siddetli geçen nezlenin iyilesmesi 2 haftaya kadar uzayabilir.
Nezle daha hafif bir hastaliktir. Grip ise tipik olarak ates, kas agrilari ve daha siddetli öksürüge neden olur. Bununla birlikte, hafif grip vakalari da nezle ile benzerlikler gösterirler ve ayni belirtileri içerirler.
Yetiskinler, yilda ortalama 2 ile 3 kez nezle olabilirken çocuklarda bu durum yaslarina ve saglik durumlarina bagli olarak degismektedir. Çocuk burunlari nezleye neden olan virüslerle enfekte olmaya daha egilimlidir.
Nezlenin Belirtileri
Nezleye neden olan virüse maruz kaldiktan sonra, nezle baslangici belirtileri genellikle bir ile üç gün sonra ortaya çikar. Nezle nasil anlasilir? Kisiden kisiye göre degisebilen bu belirtiler söyle siralanmaktadir:
- Burun akintisi
- Bogaz agrisi
- Öksürük
- Tikaniklik
- Hafif vücut agrilari veya hafif bir bas agrisi
- Hapsirma
- Düsük dereceli ates
- Genel olarak kisinin kendini iyi hissetmemesi (halsizlik hissi)
Burnunuzdan gelen akinti, nezle durumunda daha yogun ve sari ya da yesil renkte olabilir. Bu, bakteri enfeksiyonunun bir göstergesi degildir.
Çocugunuzu genelde nezle için doktora görünmeniz gerekmez. Ancak, çocugunuz asagidakilerden herhangi birisine sahipse hemen tibbi yardim isteyin:
Kötülesmis veya iyilestirilmeyen belirtiler
- Bas agrisi veya öksürük gibi siddetli belirtiler
- Hirilti
- Kulak agrisi
- Asiri huysuzluk
- Uyku problemleri
- Istahsizlik
Nezlenin Nedenleri
Nezle neden olur? Virüslerin birçok türü nezleye neden olabilmektedir, fakat rhinovirüsler en yaygin olan nezle nedenidir. Nezle virüsü vücuda agiz, göz veya burun yoluyla girebilmektedir. Nezle olan hasta hapsirmayla ve ya görüsmeler sirasinda virüsü havaya damlaciklar yoluyla yaymayla virüsü yaymaktadir. Ayni zamanda nezle yasayan birinden elle temas yoluyla ya da mutfak esyalari, havlular, oyuncak ve telefonlar gibi kirli nesneleri paylasmakla da hastaligi kapmak mümkündür.
Bazi durumlarda nezleye yakalanma riski artmaktadir:
Yas: 6 yasindan küçük olan çocuklarin çocuk bakim ortamlarinda vakit geçirmesi nezleye yakalanma riskini artirmaktadir.
Zayiflamis bagisiklik sistemi: Herhangi bir kronik hastalik veya zayiflamis bagisiklik sistemi rahatsizligina sahipseniz, nezleye yakalanma riski artmaktadir.
Yilin bazi zamanlari: Yilin her döneminde nezleye yakalanma riski bulunmaktadir, ancak özellikle gerek çocuklar gerekse yetiskinler sonbahar ve kis aylarinda nezleye daha duyarli hale gelebilmektedir.
Sigara içmek: Eger sigara içiyorsaniz, nezleye yakalanma riskiniz daha fazladir.
Kalabalik mekânlar: Okul ya da havaalani gibi çok fazla insanin bir arada oldugu bir yerdeyseniz, nezleye neden olan virüslere maruz kalma olasiliginiz artmaktadir.
Nezlenin Tedavisi
Nezle nasil geçer? Nezlenin suanda bilinen tam bir tedavisi bulunmamaktadir. Buna ragmen uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunmaktadir. Bu tedavilerin amaci daha çok belirtileri rahatlatmaya ve kontrol altina almaya yöneliktir.
Nezlenin tedavisi sirasinda yardimci olabilecek bazi öneriler sunlardir:
Yeterli uyku ve dinlenme
Tikali olan burnu açmak için buhar uygulamalari
Agri kontrolü ve ates için ilaç kullanma
Kuru öksürük için öksürügü rahatlamaya yönelik karisimlari tüketme
Yeterli miktarda sivi içme
Bogaz agrisi için su veya limon suyundan yardimi almak
Burun ve yumusak dokularin çevresinde nemlendirici krem kullanilmasi (burnun etrafindaki tahris olmus, kuru ve kirmizi cildi önlemeye yardimci olabilir)
Antibiyotikler nezle ve soguk alginligi tedavisi için kullanilmamalidir.
C vitamini, çinko takviyeleri ve ekinezya gibi nezle için birçok alternatif tedavi yöntemini deneyin. Sifali bitki veya takviyeleri denemeden önce doktorunuzla konusun.
Nezle için hangi doktora gidilir: Aile doktorlari, çocuk doktorlari, kulak burun bogaz (KBB) uzmanlari nezleyi teshis ve tedavi edebilen doktorlardir.